samen kersvers

Maatschap van Overloop

Maatschap van Overloop is gevestigd in het Zeeuwse dorpje Kattendijke, vlakbij de bruisende stad Goes. In de boomgaarden worden zoete kersen en diverse rassen peren geteeld. In het verleden werden er ook appels geteeld maar door de moeizame afzet zijn we hiermee gestopt. Maatschap van Overloop voldoet aan de hoogste keurmerken. Global gap (wereldwijd keurmerk voor voedselveiligheid), PlanetProof (keurmerk wat verduurzaming stimuleert in de landbouw), GRASP (keurmerk wat toetst of werkomstandigheden personeel in orde zijn).

plaatje
Wie zijn wij.

Thijs heeft in 2018 het stokje van zijn vader Martien overgenomen. Martien helpt nog veel mee in het bedrijf. En beiden zijn altijd in de boomgaard te vinden om te zorgen dat er mooie vruchten groeien. Sabine is altijd druk met het fruitstalletje waar onze heerlijke zoete kersen worden verkocht en tal van andere Zeeuwse producten. Onze producten worden met liefde geteeld en dat proef je.

plaatje
Geschiedenis

Thijs is al van jongs af aan een ondernemer in hart en nieren. Op 8 jarige leeftijd ging Thijs langs de deuren om aardappelen te verkopen die hij geraapt had op het land. In 1985 begon (vader) Martien het telen van peren. En al vrij snel kwamen daar appels bij en uiteindelijk in 2005 ook zoete kersen. In de jaren 70 was opa Cees van Overloop een van de eerste die gewasbeschermingsmiddelen aan de teler leverde. In de eerste jaren werden de middelen met de brommer naar de locaties gebracht. Thijs heeft na de MAS gevolgd te hebben in Goes zich verder geschoold op de HAS Den Bosch. Hier heeft hij zich verder ontwikkeld in duurzaam ondernemen. De meeste producten worden afgezet via The Greenery. Maar onder andere via de automaten van de Zeeuwse zonnekers worden nieuwe afzetmogelijkheden gebruikt.

plaatje
Onze visie

Onze visie is om op een zo duurzaam mogelijke manier fruit van topklasse te telen. Het bedrijf is gevestigd in Zeeland, de provincie met de meeste zonuren. Dit zorgt onder andere voor een heerlijke zoete kers. Ook telen we zo duurzaam mogelijk en maken we weloverwogen besluiten over onze teelt. Om deze reden doen we mee aan projecten met basisscholen en stichting het Zeeuws landschap. Onze missie is een mooi product te telen en tegelijkertijd een goede balans te vinden in biodiversiteit in de boomgaard. Dit doen we door o.a. de boomgaard aantrekkelijk te maken voor nuttige insecten.

We hebben in de boomgaard diverse insectenhotels geplaatst ,maaien we gefaseerd, hebben we een bloemenveld aangelegd en takkenhopen gemaakt. Daarnaast hebben we wilde braamstruiken aangeplant waar kleine diertjes kunnen schuilen. Ook is een er een zandheuvel aangelegd. Een grote biodiversiteit helpt niet alleen de zetting te verbeteren en plaaginsecten te onderdrukken maar zorgt ook voor een natuurlijke balans in de boomgaard. Afgelopen jaar hebben we zonnepanelen geplaatst om zo milieu neutraal mogelijk het fruit te koelen. Ook kunnen we de stroom gebruiken voor ons fruitstalletje waarin onze eigen kersen te vinden zijn en diverse Zeeuwse producten in de periode april ™ augustus.

plaatje
Samenwerking

Johan en Thijs zijn twee jonge en innovatieve telers die de handen ineen hebben geslagen. Hun missie is om zoveel mogelijk mensen gezonde kersen en fruit aanbieden die vers van de teler komen. Onderweg naar een bijeenkomst ontstond het idee van de Zeeuwse Zonnekers automaten om zo een gezond alternatief te bieden voor het overal verkrijgbare ongezonde segment. Dit idee hebben ze verder uitgewerkt en inmiddels hebben Johan en Thijs naast hun eigen winkels 4 nieuwe fruit automaten geplaatst op diverse locaties in Zeeland.

In de automaten worden enkel door Johan en Thijs geselecteerde kersen verkocht en die zijn natuurlijk kersvers. Daarnaast worden er in de automaten producten aangeboden zoals aardbeien, frambozen, appels, peren etc. Die door onszelf of door lokale telers uit de regio worden geteeld. Het plan is de komende jaren er nog nieuwe locaties bij te vinden waar we gezond vers fruit kunnen aanbieden.